Европа

Габриел Атал обещава да даде приоритет на младите във Франция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На церемония в Париж Габриел Атал пое функциите на министър-председател на Франция – най-младият в историята на страната.

С промяната на върха на правителството президентът Еманюел Макрон се надява да даде нов импулс на своята политическа програма. Атал, който е на 34 години, обеща да даде приоритет на младите хора.

 

Мога да го прочета и чуя: най-младият президент на републиката назначава най-младия министър-председател в историята. Гледам на това като символ на смелост и движение. Но е също така и символ на доверието в младите хора, поколението, за което заслужава да се борим без почивка.

Габриел Атал – премиер на Франция

Предшественичката на Атал – Елизабет Борн подаде оставка в понеделник на фона на спекулациите, че Макрон ще я смени при преструктурирането на кабинета. 

Мнозина във Франция са отправили поглед към крайната десница, подкрепата за която нараства в социологическите проучвания преди изборите за ЕП през юни. 

Макрон също така се надява, че новият министър-председател ще помогне за осъществяването на по-нататъшни политически реформи до края на мандата му в Елисейския дворец.