Европа

Унгария иска допълнителни количества руски газ

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви пред колегата си Сергей Лавров, че страната му желае да купи още руски газ предвид риска запасите да не стигнат до зимата. Той добави, че се водят преговори за пренасочване на всички газови потоци от Русия по "Турски поток" - през България и Сърбия.

 

Закупуването на допълнителни 700 милиона кубически метра природен газ, към вече подписаните договори, е необходимо, за да се гарантира енергийната сигурност на Унгария през следващите месеци.

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария

Визитата на Сиярто идва един ден, след като ЕК поиска от страните членки да намалят потреблението на енергия с 15%, за да се преодолее загубата на руските доставки.
Първият дипломат на Русия не даде ясен отговор дали молбата на унгарското правителство ще бъде удовлетворена.

 

В ход е системна реализация на проекти, свързани с износа на руски въглеводороди. Изпълнението на сключените миналата година дългосрочни договори за износ на природен газ от Русия за Унгария е изцяло в интерес на нашите страни. Нашите колеги разкриха за интереса на унгарското правителство към закупуване на допълнителни количества газ тази година. Ще разгледаме това искане незабавно.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Според МВФ, икономиките на Унгария и Германия са най-уязвими по отношение на доставките на руски газ в Европа. Недостигът на синьо гориво може да причини спад на БВП на Унгария с повече от 6 процента.