Добро Утро, Европа

Енергиен експерт: Държавата да каже истината за газа, а не да ни залъгва с танкери

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Не задълженията на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“ будят притеснения дали зимата ще имаме парно, а това дали ще има газ.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria енергийният експерт Славчо Нейков.

По повод на обявяването на избора на председателя на КЕВР за неконституционен, Нейков каза, че юридически комисията не може да функционира без председател. Тя има повече от 40 компетенции, не само свързани с ценовото регулиране, а с технически, икономически и юридически аспекти. Така че функционирането на КЕВР е изключително важно. Те започнаха и проверка в „Топлофикация-София“ за тези задължения.

По думите му, и европейската и националната енергийни политики са в много голяма криза.

Доста дълго време слушахме как идват едни танкери, как газът ще бъде 4 пъти по-евтин. За съжаление на този етап държавата отсъства, за да представи актуална информация. Търсенето по света е толкова голямо, а ние сме толкова малък потребител, че едва ли сме приоритет на някого.

При „Топлофикация“ проблемът е социален, но има и огромен икономически проблем, защото бизнесът разчита много на природен газ.

Държавните институции трябва спешно да излязат и да представят пътна карта какво ще се случва ден по ден до октомври и след това до края на годината. Средно дневното потребление на газ у нас е около 8 млн. куб. м, а ефективният обем на хранилището в Чирен е около 500 млн. Тоест това е максималната запълняемост с газ, който може да бъде ползван. Така че 40-те процента, които има сега ще стигнат грубо казано до никъде. За около месец, два, каза експертът. Той каза, че е оптимист поради две причини – първо тази криза се случва през лятото, когато потреблението е по-ниско и има технологично време да се търси решение. Второ – ако държавата създаде адекватна рамка за бизнеса, той ще се оправи. Но държавата трябва първо да каже истината, а не да ни залъгват с това кога какви танкери ще дойдат.