Култура

"Опенхаймер" е големият победител на „Златен глобус“ с пет отличия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Филмът за първата употреба на атомна бомба в света и за нейния създател спечели наградите "Златен глобус" в едни от най-важните категории.

Лентата "Опенхаймер" получи статуетки за най-добър драматичен филм и за най-добра музика. Кристофър Нолан грабна приза за най-добра режисура, а Килиън Мърфи, който влезе в ролята на Робърт Опенхаймер, взе статуетката за най-добър актьор. Неговият екранен партньор - Робърт Дауни Джуниър, е победител в категорията за най-добра поддържаща роля.

 

Това, което ме привлече към тази история от края на Втората световна война, е, че и след трагедията той винаги е бил лоялен към страната си. Не се извинява за това, което прави. И все пак всичките му действия са като на някой, разтърсен от огромна вина. Това напрежение ме привлече към него.

Кристофър Нолан, режисьор на "Опенхаймер"


Въпреки че имаше най-много номинации, "Барби", който беше другият фаворит за наградите, Продукцията получи "Златен глобус" за най-добра оригинална песен и за най-добър касов филм, след като спечели близо 1,5 млрд. долара от световния боксофис.

В категорията за главна женска роля в драматичен филм Лили Гладстоун от "Убийците на цветната луна" стана първия човек от коренното насление с такава награда.

 

Всеки път когато изпитвам чувство за вина или усещане, че нещо не е възможно - през целия ми живот майка ми и баща ми не са се съмнявали, че трябва да се занимавам с тази професия.

Лили Гладстоун, актриса


При телевизионните сериали триумфира "Наследници", който спечели общо 4 статуетки, включително за най-добри актьор и актриса в драматична поредица. Сред останалите победители са Ема Стоун за ролята си в "Клети създания" и Джеръми Уайт за участието си в "Мечката".

А според модните критици - сред най-добрите тоалети на червения килим преоблаваха черното, бялото и нюанси на розовия цвят.