Политика

Журналист: Човек на 2024 г. ще бъде негласуващият избирател

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Човек на годината за 2024 г. ще бъде избирателят. Милиони хора по цял свят ще гласуват през тази година. Толкова много избори в една година никога досега не е имало.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria зам. главният редактор на „Дневник“ Петър Карабоев.

Много хора обаче казват, че не избирателят, а тези които не отиват да гласуват ще бъдат човека на годината, защото има много недоволни и разочаровани хора, които не виждат никаква алтернатива.

Американските избори ще имат най-голямо отражение върху света и България. Американската демокрация е в много дълбока криза, разделението е огромно. Ако победи Тръмп ще има много по-рязко оттегляне от Европа и пренасочване на интересите към Азия. Ще има преструктуриране на НАТО и ще трябва Европа сама да си поеме сметките. Той ще употреби и институциите на демокрацията за разправа с политическите си опоненти.

В Европа и света се разместиха много неща и се видя, че политическата стабилност има предимство пред икономическия просперитет. У нас тепърва има много важни решения, които трябва да се вземат, свързани с войната в Украйна, със солидно мнозинство.

Ако промените в Конституцията паднат в КС след като президентът го сезира, ще се повдигнат два разговора – тия, които предложиха и гласуваха промените толкова ли са некадърни и видяхте ли състава на КС.

Вижте цялото интервю във видеото.