Свят

Три месеца по-късно пострадалите от земетресението в Афганистан все още се възстановяват

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Три месеца след земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер в Афганистан, при което загинаха и бяха ранени хиляди хора, оцелелите се опитват да възстановят живота си. Някои семейства живеят в платнени палатки в район Зинда Джан. Хората са принудени да преживеят зимата с помощта на дарения. Те обаче са обезпокоени от това, което им предстои. Преди земетресението 55-годишният Мула Дад Мохамади е имал къща с шест стаи, кухня и място за посеви, добитък и дървен материал. Сега той се приютява под брезент и чаршафи заедно със съпругата и децата си. Той е благодарен за усилията за подпомагане, но иска мерки за по-дългосрочно възстановяване.

 

Обръщаме се към всички организации за помощ и към международната общност. Молим ги да ни докарат камиони с товарачи, които да почистят развалините, за да можем да се занимаваме със земеделие.

Мула Дад Мохамади, оцелял след земетресението

Световната реакция на бедствието беше бавна, като голяма част от международната общност се опасяваше да работи директно с контролираното от талибаните правителство. Талибаните, неправителствените организации, ООН, частният сектор в страната и афганистанската общественост се обединиха около пострадалите от земетресението общности, за да помогнат с парични помощи, храна, дрехи, лекарства и възстановяване. Говорител на губернатора на Херат заяви, че в Зинда Джан се работи по 3000 къщи. Някои от тях са завършени на 90%, а други - на 20%. Оцелелите все още се нуждаят от помощ поради мащаба на бедствието. Той призова афганистанците и останалата част от света да засилят реакцията си.