Ела в...

„Ела в…“ Националния музей на Катар

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Поразителната фасада на Националния музей на Катар в столицата Доха е проектиран от преплетени конзолни дискове, които създават кухини, за да предпазят посетителите от пустинната жега. Музеят обхваща 112 хиляди квадратни метра и е проектиран от носителя на наградата Прицкер архитектът Жан Нувел. Големите преплитащи се дискове с различни диаметри и извивки, обграждат реставрирания исторически дворец на шейх Абдула бин Джасим Ал-Тани, син на основателя на съвременен Катар. Мястото е било седалище на правителството в продължение на 25 години.

Архитектът Жан Нувел черпи вдъхновение от пустинната роза, подобно на цвете образувание, което се среща естествено в района на Персийския залив, когато минералите кристализират в ронливата почва точно под повърхността на плитък солен басейн. По този начин музеят пресъздава естествено срещащите се минерални кристални образувания, известни като „пустинна роза“. Тя се среща само в сухите крайбрежни райони, а структурата й се получава чрез взаимодействието на вятъра, морските пръски и пясъка в продължение на хилядолетия. Формата на пустинна роза напомня за културата и климата на Катар. 

Националният музей на Катар е дом на археологически и исторически обекти, ръкописи, снимки, бижута и костюми. Чрез тях оживява историята не само на Катар, но и на региона. Комплексът включва постоянни и временни галерии, аудитория с 220 места, две кафенета, ресторант, магазин за сувенири, отделни съоръжения за училищни групи и лаборатории.

 

Вижте още във видеото.