Свят

Регулаторният орган на САЩ приземи самолетите Boeing 737

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Регулаторният орган на авиокомпаниите в Съединените щати разпореди спирането на някои самолети Boeing 737 Max 9, след като вратата на един от тях падна по време на полет на Alaska Airlines. Федералната авиационна администрация заяви, че проверките ще засегнат 171 самолета. Припомняме, че в петък полетът на Alaska Airlines трябваше да извърши аварийно кацане след излитане от американския щат Орегон. Авиокомпании, сред които United Airlines заявиха, че са извършили изискваните, проверки. Turkish Airlines пък е изтеглила за петте си самолета от този модел

 

Имаме голям късмет, че това не завърши с нещо по-трагично. Самолетът е бил на височина около 4800 метра и само на 10 минути от летището, когато вратата се е взривила. За щастие, те не са били на височина от 10000 метра или повече. Тогава всички са свободни и са без поставени предпазни колани. Ходят до тоалетните. Стюардесите обслужват пътниците. Можеше да се стигне до нещо много по-трагично.

Дженифър Хоменди, председател на Националния съвет за безопасност на транспорта

Самолетът на авиокомпанията, превозващ 177 пътници и екипаж, се приземи благополучно в Портланд. Изпратените до новинарските емисии снимки на засегнатия район показват нощното небе, което се вижда през пролуката във фюзелажа, като се виждат и изолационни материали и други отломки. Няма непосредствени данни за причината за очевидната структурна повреда, нито информация за пострадали. Това е поредният проблем, свързан с най-продавания модел на Boeing. Използването му бе временно преустановено за почти две години след катастрофи през 2018 и 2019 г.