Политика

Вървим уверено към Велико Народно събрание, смята бившият правосъден министър Антон Станков

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Вървим уверено към Велико Народно събрание. Това заяви бившият министър на правосъдието Антон Станков в "Добро утро, Европа". Липсваше дебат при промяната на Конституцията, смята той. А преди да излезе решението на Конституционния съд относно промените в основния закон, ще бъде попълнен съставът му, прогнозира Станков.

 

Ето какво още каза той:

В последните 2-3 години всеки разговор на тема право и спазване на Конституцията е абсолютен безпредметен. Управляващите никога не се съобразяват с правила и закони. Съгласен съм с изразеното мнение на президента Радев. Основния проблем ще бъде процедурата по промяната на Конституцията. Вторият проблем е дали това НС има компетентност да извърши тези промени. Не мога да прогнозирам. Тепърва ще лъснат проблемите, които тези промени в Конституцията създават. 

Еднозначно всички страни сочат, че мандатът на избраните съдии в КС трябва да бъде довършен. Те вероятно няма да изкарат пълен мандат, но самият КС ще се произнесе за това.

Единственото положително нещо е открояването на независимостта на съда в разделянето на ВСС. Но това създава и проблеми доста. Трябва веднага да се промени Законът за съдебната власт, ако искаме ВСС да функционира. 

В момента сме зависими от външно-политическите процеси. Войната в Украйна много ни влияе. Пряко влияние има и това кой ще е президент на САЩ.

Силният лидер определено остава Ахмед Доган в българската политика, а ДПС една от най-стабилните партии.

 

Цялото интервю вижте във видеото.