Политика

Нинова: Събирам ПП, ДБ, ИТН да търсим решение за КЕВР

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Kornelia Ninova Корнелия Нинова. Снимка: БСП

„От вчера сме в много различна ситуация. Изключително сме загрижени за това как ще се развият процесите оттук нататък. Имам предвид решението на Конституционния съд, което обяви избора на председателя на КЕВР за противоконституционен. Ситуацията е следната – това решение блокира работата на КЕВР.“

Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова на извънреден брифинг в Народното събрание.

Тя обясни, че това означава, че няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода, че не може да се въведат двете тарифи – едната за хора с по-малко потребление и по-бедни, другата за такива, които си топлят басейните и палатите, че не може да се въведе понятието „енергийна бедност“ и да се определи помощта за тях.

 

Това създава и нов проблем около сформирането на правителството.

Корнелия Нинова

Чувам депутатите от вчера, че искат четири седмици за избор на нов ръководител на КЕВР.

Тя обяви, че свиква среща с ръководствата на парламентарните групи, които преговарят за правителство – „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

„От тази среща трябва да излезем с конкретни предложения. Да кажат: „Искаме да държите мандата, за да работи парламентът 4 седмици“, но за тези 4 седмици искам по дати да ми кажат кога ще приемат правила и избор на председател на КЕВР, кога ще приемат КПКОНПИ, кога ще изберат председател. Да стане ясно на нас и на народа какво ще правим“, категорична бе тя.

Според лидера на БСП би било неразумно да се иска четири седмици време, в което левицата да държи мандата, при положение, че по правилник парламентът излиза във ваканция от 1 август.