Политика

Проф. Вили Лилков: Задължително трябва да бъде избран председател на СОС

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Задължително трябва да бъде избран председател на СОС. Това заяви проф. Вили Лилков от "Синя София" в "Добро утро, Европа". Той настоява да бъде избран временен председател и да се внасят само доклади, по които няма противоречия между политическите сили, за да се отпуши работата на градския парламент. Няма индикации, че на 11 януари ще бъде избран председател, ПП-ДП-СС и ГЕРБ не правят крачка един към другзаяви той

 

Ето какво още каза проф. Лилков:

Трябва да бъде избран председател на СОС, защото общинският съвет не работи в момента, ние сме в хипотезата на първо заседание все още. ГЕРБ-СДС не са съгласни с избора на временен ротационен председател. Те искат ПП-ДБ да си изяснят дали са леви или десни и не искат да подкрепят нищо. БСП също не подкрепят нищо. Двете формации от които зависи да се реши този казус не подкрепят никакво предложение към момента.

Ние от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО предлагаме временно до приемането на Бюджета да бъде избран председател, постоянни комисии, кметът да внесе програми за реформи, управление, структура на общинската администрация. Трябва да започнем работа по оперативната програма на СОС, до 31 януари сме длъжни да направим такава.

Спорните въпроси, според мен трябва да бъдат решавани след приемането на Бюджета на София. В момента ние сме в срока, в който трябва да приемем общинския бюджет. Ние не приехме план-сметка за чистотата, така че ще работим с тази от 2022г. Това означава много по-малко метене, много по-малко сметосъбиране. Засега нямаме индикации, че на 12-ти януари ще има избран председател. Има проблеми в ПП-ДБ-Спаси София. Спаси София не желаят по никакъв начин да партнират с ГЕРБ-СДС. Ако има такава сглобка те вероятно ще напуснат групата на ПП-ДБ. От друга страна ГЕРБ-СДС поставят твърди условия, че ПП-ДБ трябва сами да си направят мнозинство. Ние се опитваме да ги накараме да говорят помежду си и поне да имаме решение за приемането на бюджета.

За такса смет да забравим за тази година, пропуснахме срока да променяме каквото и да било там.

Има сериозен проблем с боклука, заради което СОС трябва да заработи. Ние чуваме, че има пълен провал за системата за управление на отпадъците. Шефът на завода го казва, кметът, както и партиите в СОС. Трупат се проблеми. 100 млн. лв. получи София за да бъдат финансирани определени проекти. Кметът заложи 109 проекта, но никой от СОС не ги е гледал. 

Няма места за паркиране в София. В реалната дължина на уличната мрежа на София няма дължина за толкова коли. "Зелена зона" трябва да се въвежда там, където гражданите искат. Общината трябва да проучи начина, но и да подготви мрежата за такава. Ако няма тротоари и добре обособени трасета, с частни улици, няма как да въведем "Зелена зона".

Въпросът с МОЧА е само политически проблем. Той се решава с политически подход. Той изразява историческа неистина, той отива в музея на тоталитарното изкуство, или да отиде в Димитровград, където го искат. Аз ще внеса доклад още другата седмица за организиране на международен конкурс за идеи за развитие и модернизиране на Княжевската градина.

 

Цялото интервю вижте във видеото.