Общество

Д-р Трифон Вълков, инфекционист: Комбинацията между грип и COVID-19 не се случва за първи път

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Това нещо с грипа и COVID-19 не се случва за първи път. Всяка зима гледаме такова нещо в последните години. СЗО предупреди в началото на зимния сезон, че ще имаме проблем с три респираторни вируса. Бронхиолити основно се развиват от тези вируси. Възрастни също се заразяват и боледуват тежко от тези инфекции, но малките деца боледуват по-тежко обикновено, защото нямат такава имунна защита.“

Това каза за Euronews Bulgaria инфекционистът д-р Трифон Вълков.

 

Ето какво още сподели той:

Грип има целогодишно, но има сезонност на заболеваемостта. От няколко седмици се регистрират случаи в страната. До няколко седмици пикът ще се регистрира към края на януари - началото на февруари. Тези зимни месеци носят най-висока заболеваемост от грип. Грипът е инфекция към която имаме успешна профилактика - ваксините. Те са два типа - мускулни и назални. Срещу грипът има доста успешни антигенни тестове. 

COVID-19 никога не си е тръгвал за да се завръща. Завръща се говоренето за него. Много е висока заболеваемостта в момента в България от COVID-19. Няма начин в Европа да е отчетена такава висока заболеваемост и при нас да я няма. Просто хората не се тестват толкова вече. Хората с метаболитни, автоимунни, сърдечно-съдови заболявания, онкоболни, те са рисковите. Когато пътуват в градския транспорт не им пречи да носят лични предпазни средства. Имаме и нови адаптирани ваксини, те са препоръчителни за тези пациенти. Когато човек усети, че е болен препоръките са да си остане поне седмица вкъщи. Така този човек не заразява останалите.

При боледуване от COVID-19 или грип тези вируси са като сапьори. Те отварят входните врати за други бактериални инфекции.

 

Цялото интервю вижте във видеото.