Свят

Съдът в САЩ публикува секретни документи, свързващи с милионера Джефри Епстийн с Бил Клинтън и Доналд Тръмп

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съдът в Съединените щати публикува нова порция секретни досега съдебни документи, свързани с мултимилионера Джефри Епстийн, който се самоуби през 2019 г., докато очакваше да бъде съден по обвинения в трафик на хора с цел сексуална експлоатация. През последните седмици социалните мрежи бяха изпълнени с публикации, в които се спекулираше, че документите ще включват списък на богати и влиятелни мъже, които са били "клиенти" или "съучастници" на Епстийн. Такива данни нямаше.

В тях се споменава приятелството на Епстийн с 42-рия президент на Съединените щати Бил Клинтън - който не е обвинен в никакви нарушения. В тях има информация и за британския принц Андрю, който по-рано уреди съдебно дело, обвиняващо го, че е правил секс със 17-годишно момиче, пътувало с Епстийн. Американски съдия нареди записите да бъдат публикувани като част от съдебно дело, свързано със сътрудничката на милионера - Гислейн Максуел.

Голяма част от информацията, която видяхме в тези документи, публикувани днес, са неща, които в по-голямата си част вече са ни известни. Имена като бившия президент Бил Клинтън, принц Андрю, дори споменаването на Майкъл Джексън излезе чрез адвокат преди няколко години. Днешната публикация хвърли нова светлина върху това. Освен това се споменава и Доналд Тръмп, друг бивш президент.

Майкъл Р. Сисак, Associated Press

Милионерът Епстийн, който бе известен с връзките си със знаменитости, политици, милиардери и академични звезди, се самоуби в затвора през 2019 г., докато очакваше процес по обвинение в трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Записите включваха показанията на няколко от жертвите му, много от които са разказвали публично историите си и преди. Още преди документите да бъдат публикувани, изобилстваше дезинформация за това какво има в тях. Съдията по делото обаче все още не е определил срок, в който всички документи трябва да бъдат публикувани. Очаква се през следващите няколко дни да бъдат публикувани още документи.