Европа

Русия обстрелва интензивно Харков и Николаев

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Нови ракетни удари и артилерийски обстрел по населени места в Украйна.
Двама души са загинали, а 19 ранени в четвъртък при руски обстрел по Харков, втория по големина град в Украйна. Четирима от пострадалите са в сериозно състояние. Други трима души са убити при обстрел в сряда. Сред жертвите е и 13-годишно момче, загинало на автобусна спирка.
Разположен на 40 километра от границата с Русия, Харков е подложен на атаки от руската армия още от началото на инвазията в страната в края на февруари, но въпреки това войските не успяват да го превземат.
Южният град Николаев също бе подложен на интензивен обстрел от руските сили. Поне 8 ракети са били изстреляни по града, съобщи регионалният губернатор.

От вчера насам е имало 57 обстрела от ракетни установки. 8 ракети бяха изстреляни по Николаев, 7 поразиха цели – автомивка, завод, хуманитарен склад със стоки за деца и възрастни. Няма жертви, само двама ранени. В момента руснаците не правят опити да превземат града. Само го обстрелват и плашат нашите жители.

Виталий Ким, губернатор на Николаевска област

Междувременно Москва обвини Киев, че по-рано тази седмица е извършил удари с дронове по Запорожката ядрена централа в Източна Украйна, която е под контрола на Кремъл от март.
"Тези действия потвърждават желанието на украинските власти да създадат условия за ядрена катастрофа не само на своята територия, но и в цяла Европа", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Ударите не са нанесли поражения, които да поставят в опасност сигурността на централата.