Euronews Primetime

Иван Христанов: Привлякохме ЕС като гарант за контрола на „Капитан Андреево“

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Според решението на съда се възстановява товаро-разтоварната дейност на „Евролаб“ на ГКПП „Капитан Андреево“, което за нас беше изключително изненадващо. Това означава, че товарно-разтоварната дейност трябва да бъде върната на оператора.

Това каза в студиото на Euronews Bulgariа зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Той каза, че полагат всички усилия да се съобразят с решението на съда, но срещат огромни затруднения, защото лицата отговорни за товара са повече от едно – в момента са 8. И на всяко от тях трябва да се даде възможност, за да има равнопоставеност да създаде екип за товаро-разтоварна дейност. Това би породило огромни логистични затруднения.

 

Агенция „Митници“ и Гранична полиция много трудно биха овладели този процес.

Има намесени два елемента на националната сигурност тук, каза Христанов. Първият е самата граница. От друга страна контролът на храните сам по себе си също е елемент от националната сигурност. Изведнъж върху тези два елемента на националната сигурност ние слагаме 8 компании, всяка от тях със собствена товаро-разтоварна дейност.

По думите му, контролът трябва да се осъществява от БАБХ, защото е държавна агенция и животът й ще продължава докато има държава. А собственикът на една частна фирма може да реши по всяко време, че не му се занимава вече с този бизнес и границата да остане оголена по отношение на фито-сантиарния контрол.

Христанов каза, че са установили доста голям брой нарушения в дейността на „Евролаб“ и са потвърдени както от инспектората на министерството, така и от вътрешния одит. Едно от тях е несъответствие между максимално възможния теоретично брой проби и това, което е въвеждано в системата за проследимост на храните на континента. Което означава, че те или не са правили тези тестове или са подправяли документите.

 

Или тестовете с правени за много по-кратко време, отколкото машините могат да ги направят.

Това поставя под въпрос дали лабораторията притежава тази способност и капацитет да бъде надеждна. Ние вярваме, че отговорът е „не“, каза зам-министърът.

Счетохме се за длъжни да привлечем европейските си партньори към този процес, за да се установи, че резултатите, които са представяни при предните одити и действителността имат известно разминаване. Искаме да привлечем достатъчно внимание, така че ЕС да се яви гарант за това, че дейността на границата е възстановена в правилния ред.

Вижте целия разговор в интервюто.