Общество

Връщат маските в пловдивския транспорт

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Maski Снимка: БГНЕС

От утре 22 юли в Пловдив връщат мерките срещу Ковид-19, след като регионът достигна етап 1 от Националния план за справяне с пандемията. Маските стават задължителни в обществения транспорт, болниците, аптеките и обектите за социални услуги.

Това съобщиха от РЗИ – Пловдив.
Работодателите трябва да осигурят за своя персонал дезинфекция на помещенията, също така е необходимо да се проветрява редовно. При възможност трябва да се премине към дистанционна работа. 

Заповедта на РЗИ влиза в сила от 22 юли и продължи да е в сила до 22 август.

От 22 юли (петък) и в други градове от страната влизат в сила допълнителни мерки, като носене на маски, дистанция от 1,5 м и дезинфекция.

Общо 19 области от страната вече са в Етап 1, съобщиха здравните власти. В тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2.
От 19 юли временни противоепидемични мерки действат на територията на областите София град и Бургас, от 20 юли – в Софийска област, Добрич и Ямбол, а от 21 юли – в Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра.
Новите 8 области, в които се въвеждат временни мерки от петък, 22 юли, са Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.
В посочените области са въведени следните противоепидемични мерки:

            - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги и др.;

            - спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м в места със струпване на хора;

            - хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;

            - работа от разстояние при възможност;

            - провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

            - провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
От 23 юли противоепидемични мерки ще бъдат въведени и на територията на област Ловеч.