Euronews Primetime

Мартин Димитров, ДБ: КЕВР може да предложи по две тарифи за парно и газ

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Ситуацията с обявения за незаконен избор на председател на КЕВР е неприятна. Трябва да бъде избран нов – безспорна личност, която да изпълнява всички критерии, защото не можем да оставим държавата без председател на КЕВР.

Това коментира пред Euronews Bulgaria депутатът от ДБ Мартин Димитров.

Възможно е да се постигне съгласие между парламентарно представените партии да бъде удължена работата на това Народно събрание до избора на нов председател на КЕВР. Аз бих отправил такъв съвет, каза Димитров.

Тази ситуация би могла да повлияе единствено на решения, които са взети с мнозинство от един глас. Решенията, взети с консенсус или с по-голямо мнозинство не могат да бъдат оспорени. Повечето решения са взети именно по този начин, така че не вярвам да има важни решения, които да бъдат оспорени, каза още той.

С оглед предложението на ЕК за намаляване на консумацията на газ, Димитров изтъкна, че може КЕВР може да предложи да има по две тарифи за парното и за газ. Първата тарифа, която покрива едно базово потребление да бъде на по-ниска цена и оттам нататък цената да нараства. Като говорим за спестяване първата стъпка е в тази посока. Когато имаш тарифа за базово потребление много хора ще се опитат да се вместят в нея и така по естествен път ще се постигне намаляване на консумацията и за парното, и за газа. Базовото потребление трябва да бъде определено от КЕВР, които имат базата данни и могат да кажат средното потребление какво е, каза още депутатът.

Вижте цялото интервю във видеото.