Euronews Сега

Отцепниците от ИТН към БСП: Внимавайте с „Има такъв народ“

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев предупреди лидера на БСП Корнелия Нинова да бъде "изключително внимателна" към диалогичността на "Има такъв народ". 

По време на днешните консултации между левицата и отцепилите се депутати от ИТН за съставяне на правителство с третия мандат, Нинова коментира, че на масата се поставя само програмата. "Търсим съгласие за политиките и законодателната рамка в следващите шест месеца", каза тя. 

По думите ѝ разговорът ще е по-лесен, защото отцепилите се народни представители са участвали в подготовката на програмата. Тя обясни, че ще им предостави официално писмените предложенията по програмата, дадени от "Има такъв народ".

"Ако първият кръг преговори мине успешно и днес, предстоят разговори за структура и персонален състав на кабинета", допълни Нинова.

Радостин Василев каза, че са сигурни, че желанието на БСП е да формира работещо правителство в настоящия парламент, а не да води просто един фиктивен разговор. "Заедно с колегите участвахме активно в разработваме програмата, притежаваме необходимия капацитет да се запознаем с предложенията на останалите партии", посочи той.

Спортният министър добави, че е наясно, че българският народ не иска избори и отцепниците ще направят всичко възможно да не се стига дотам - "стига да няма недопустими различия".

 

Изразяваме изключителен скептицизъм към изразената диалогичност от "Има такъв народ" и предупреждаваме, че трябва да сте изключително внимателни.

Радостин Василев

След срещата с БСП Василев каза, че са обсъждали само управленска и законодателна програма за много кратък период, която да обезпечи нормалното функиониране на държавата.

Изразих становище, което колегите също поддържат - че сме скептично настроени към диалогичността и искреността на ИТН в преговорите, знаем характера на партията и кое е водещо за нея, предупредили сме евентуалните партньори от втори взрив, предизвикан от този партньор.

Персонален състав не е коментиран, аз не съм поставял условия да съм министър. Някои отцепници от ИТН няма да подкрепят правителство с министри от ИТН, категоричен бе Василев.