Икономика

Шефът на КЕВР: Цените на тока, газа и парното са законни

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Stanislav Todorov Kevr (1) Станислав Тодоров. Снимка: БГНЕС

Всички решения на КЕВР – за електричеството, за газа и за топлинната енергия, са взети от тук присъстващите единодушно, моят глас не е имал значение. Българските потребители могат да бъдат спокойни що се отнася за цените за следващите 12 месеца.
Това заяви председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров, чийто избор днес Конституционният съд обяви за противоконституционен, предаде БГНЕС.
Тодоров увери, че членовете на КЕВР са взели мерки, актовете на комисията да бъдат стабилни и гражданите да могат да разчитат.

 

С днешното решение очевидно се казва, че изборът на Народното събрание за председател на КЕВР е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на комисията, които засягат потребителските сметки и по отношение бъдещата работа на комисията.

Станислав Тодоров

Тодоров увери, че цените на тока от юли, които предвиждат увеличение от 3%, докато в Европа е 50%, остават валидни. Относно газа, Тодоров заяви: От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и от една тръба. За топлинната енергия всички знаете за шокиращите изявление за ръст от до 300%. КЕВР спря и субсидиите на ВЕИ производителите и ги насочи към потребителите.
Всички тези решения – за електричеството, за газа и за топлинната енергия са взети от тук присъстващите единодушно, моят глас не е имал значение, каза Тодоров, който даде пресконференция заедно с останалите членове на комисията.
Относно разпоредената проверка на столичната „Топлофикация”, той съобщи, че дълговете ѝ са еквивалентни на 1/3 на газовото хранилище в Чирен. Тази заповед обаче става невалидна с решението на КС, стана ясно от думите на Тодоров.

 

Ефективно с днешното решение на Конституционния съд КЕВР буквално спира работа.

Станислав Тодоров

В условията на криза най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции. Моята молба към българските народни представители е незабавно да стартират процедура за избор на председател на КЕВР, така че каквото и да се случи с правителството и 47-ото НС, КЕВР да може да управлява непредвидимите обстоятелства, които ще се случват тепърва, призова Станислав Тодоров.
Той заяви, че и изплащането на заплати на служителите също е поставено под въпрос.
Тодоров информира, че ще освободи поста, когато решението на КС влезе в сила.