Европа

Горещи вълни и пожари в цяла Европа

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Пожари продължават да горят в различни точки на Европа. Въпреки че във Франция и Великобритания температурите се понижиха малко, пожарникари се борят с огъня в Испания, Италия, Франция. Нов пожар избухна в град Мегара, близо до Атина. Там през последните часове бяха евакуирани стотици хора.

 

Оставихме покъщнината си, домовете си... Всичко започна с искра, която влезе в склада. Температурите са много високи, прозорците се напукаха. Половината от къщата ни е разрушена.

Мария, жителка на Мегара

Испания се бори на няколко фронта. Пожарът в Авила, северозападно от Мадрид, вече е изпепелил повече от 4000 хектара земя и поради вятъра сменя често посоката си.

Европейският съюз е инвестирал ресурси за борба с пожарите и Европейският механизъм за гражданска защита е активиран. Словения е една от страните, които се възползваха от солидарността. Хърватски самолет "Канадер" и хеликоптер от Австрия се присъединиха към огнеборците в гасенето на пожар в района на Крас.

Европа все още е в плен на летните жеги. В Испания и Португалия повече от 1900 души са починали вследствие на сахарските горещини. Показателен е случаят с 60-годишен испанец, който почина, докато чистеше улиците.