Европа

Нови ракети удариха Одеса, има загинал

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Odesa Анализ Борхес, пратеник на Euronews в Одеса

Поне седем ракети въздух-земя са изстреляли по Одеса през изминалата нощ. Загинал е един човек, още петима са ранени и настанени в болница, съобщиха украинските военни сили.

 

Тук съм на мястото на последния руски ракетен удар в Одеса и както виждате, разрушенията са огромни. Това е бил хотел, той е бил затворен, така че не се съобщава за жертви в резултат на този удар. Както виждате, ракетата напълно е разрушила тази част от сградата и щетите са навсякъде.

Анализ Борхес, пратеник на Euronews в Одеса

Пристанищният град Одеса беше обект на няколко удара през уикенда. Най-малко 6 ракетни удара са нанесени по този град в събота. По данни на украинското южно военно командване още няколко ракети са ударили този район в неделя. Разрушенията са доста значителни.

В Одеса и в други части на Украйна е обявен полицейски час, за да се опитат да предотвратят още повече цивилни жертви в тази война. Иинфраструктурата продължава да бъде обект на нападения. Според местни войници, това е част от стратегията на Русия да поразява важна инфраструктура, за да затрудни живота на онези, които се борят за защита на Украйна, предава Борхес. 

 

Имаше телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега Володимир Зеленски, по време на който Джо Байдън изрази съчувствието си, като каза, че ще има още санкции и, разбира се, описа някои от тези санкции.

Анализ Борхес, пратеник на Euronews в Одеса

„Но този уикенд беше много символичен за Украйна. Имаше няколко прояви на подкрепа и то много важни – първата дама на САЩ пътува до Украйна, за да се срещне с украинската първа дама. Тя прекоси границата от Словакия, имаха среща в училище и това, разбира се, беше много символично, а след това имаше концерт, концерт на U2 в метрото в Киев, който също беше много символичен за украинците. Но това, което е интересно да се забележи, е, че много хора тук, на място, са доста притеснени от тези прояви на подкрепа. Тези знаменитости, които пътуват тук. Те казват, че е много хубаво, че знаменитостите идват и показват любовта си към Украйна, но това, от което се нуждаем на място според войниците, е оръжие. Това е, което те казват от известно време насам. Нуждаят се от повече помощ, финансова помощ, но и от повече военна подкрепа от Запада, за да продължат да водят тази война“, предаде още Борхес.