Европа

Зеленски: Русия атакува Украйна с над 110 балистични и крилати ракети (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Експлозии се чуват тази сутрин в Киев, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

По-рано днес бяха нанесени удари и по други украински градове, като бе обявена въздушна тревога в цяла Украйна.

Нанесени бяха удари по Харков, Лвов и Одеса, съобщават украинските власти.

В Киев интензивно работи украинската система за противовъздушна отбрана, се казва в съобщение на Виталий Кличко в комуникационното приложение "Телеграм".

Кличко заяви, че петима души са ранени в украинската столица. Съобщава се също за пожари в жилищна сграда и в склад в Киев.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че в ръководения от него град има един загинал и осем ранени вследствие на руските атаки.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че през нощта Русия е изстреляла около 110 ракети, както и безпилотни самолети срещу украински цели, което изглежда е било един от най-големите удари през годината, съобщи „Гардиън“.

Зеленски допълни, че повечето от изстреляните ракети и дронове са били свалени, но най-малко 13 цивилни са били убити, а неизвестен брой хора са били погребани под развалини.

Зеленски каза, че силите на Кремъл са използвали голямо разнообразие от оръжия, включително балистични и крилати ракети.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че Русия "очевидно е изстреляла всичко, с което разполага", срещу цели в цяла Украйна.

Ако думите на украинският президент се потвърдят, това ще бъде най-мащабната въздушна атака на силите на Кремъл след пълномащабното им нахлуване през февруари 2022 г. Според украинските военновъздушни сили предишната най-голяма атака е била през ноември 2022 г., когато Русия е изстреляла 96 ракети срещу Украйна

Бомбардировката идва в момент, когато боевете по фронтовата линия са до голяма степен спрени от зимното време и след като лятната контраофанзива на Украйна не успя да направи значителен пробив по около 1000-километровата линия на съприкосновение.

Според властите около 18-часовата атака, започнала през нощта на 28 декември и продължила на 29 декември, е засегнала шест града, включително столицата Киев, и други райони от Източна до Западна Украйна.