Европа

Русия предприе нова атака с ирански дронове срещу Киев

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нови руски атаки по Киев. Дрон „Шахед“, иранско производство се е разбил в жилищна сграда в украинската столица. Двама души са ранени, един от които е настанен в болница.

Украинските власти твърдят, че са свалили 24 от 28-те ирански дронове, изстреляни през нощта.

Френският президент Макрон увери, че Западът не може да „остави Русия да спечели войната“.

От своя страна украинският президент Зеленски призова сънародниците си да не губят своята устойчивост, като подчерта, че не знае дали войната ще приключи през 2024 г.

Тази година мнозинството украинци ще празнуват по изключение Рождество Христово на 25 декември, а не на 7 януари, датата от Юлианския календар, на която празнуват повечето православни християни.

През лятото украинският президент подписа указ за официално преместване на празниците в съответствие с Григорианския календар. Направен е избор за „отказ от руското наследство“.

Междувременно агенция Укринформ съобщи, че министърът на отбраната Рустем Умеров е разговарял по телефона с американския си колега Лойд Остин, като двамата са обсъдили отбранителното сътрудничество и нуждите на Украйна в рамките на контактната група по отбраната.

Пентагонът обяви, че на 30 декември средствата му за военна помощ за Украйна ще се изчерпят, ако Конгресът на САЩ не одобри искането за допълнително финансиране на националната сигурност, внесено от президента Джо Байдън.