Политика

Политолози: Назначенията в регулаторите са истинската тема, която вълнува ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Със сигурност частично членство в Шенген е по-добре, отколкото никакво членство. Открехва се вратата за страната ни, но се вижда, че страховете на една ключова държава в Европейския съюз като Австрия остават. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политологът Иво Инджов.

Важно е да уточним, че все още няма официално решение за приемането на България по въздух и вода. Предстои тези преговори да бъдат финализирани. Не е ясно и кога ще бъде приета България в основното измерение на Шенген, т.нар. сухопътно членство, може би чак към края на идната година.

Иво Инджов, политолог

Според политолога Ружа Райчева приемането на страната ни в Шенген по вода и въздух е по-скоро демонстрация за избирателите на сглобката. Фактът обаче, че Австрия отрече да е дала разрешение, е доста тревожен, отбеляза още тя.

Пресконференцията вчера беше малко „хоп преди да сме скочили“. Тя се случи по-скоро, защото новината изтече в румънските медии. Мисля, че вътрешнополитическата обстановка ще се влияе основно от предстоящите решения за регулаторите, това е, което вълнува ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, защото те ще могат да разположат свои ключови кадри в регулаторите. Тези хора няма да могат да бъдат сменени ако това правителство падне и парламентът се разпусне.

Ружа Райчева, политолог

Според политолозите е възможно да наблюдаваме един търг с това, че ГЕРБ и ДПС са подкрепили промените в Конституцията, искайки в замяна повече места в регулаторите. Шенген ще бъде използван за целите на пропагандата на сегашното управление, заключиха Иво Инджов и Ружа Райчева.

Целия разговор вижте във видеото.