Общество

Войната в Близкия Изток и съставянето на правителство у нас са събитията за 2023 г., според журналиста Георги Милков

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В международен план като едно от най-важните събития за годината бе това, което се случи на 7 октомври в Израел. Това е събитие, което, три месеца по-късно, има пълното основание да смятаме за нещо, което има капацитета да размести тотално пластовете. Това каза журналистът Георги Милков в ефира на „Добро утро, Европа“. По думите му това събитие би могло един ден да доведе и до създаването на независима палестинска държава.

Като едно от важните събития от вътрешнополитически план Георги Милков посочи създаването на правителство след дълга серия от неуспешни опити и политическа несигурност.

Тази година най-после можехме да се поздравим с работещ кабинет и независимо дали го смятаме за добър или лош, все пак имаме кабинет. Не знам дали „панделката“, свързана с приемането в Шенген, с която правителството може да се окичи би могла да се ползва като крепителен елемент между партньорите в него, защото там вървят и други процеси, които със сигурност са по-важни и биха повлияли по-силно на това да има или не правителство.

По думите му обаче безспорно новината за Шенген е добра, но и безумно закъсняла. Пътниците, които пътуват със самолет определено ще усетят един облекчение, но проблемите за бизнеса към момента няма да бъдат разрешени, каза още Милков.

Целия разговор вижте във видеото.