Култура

Михаил Вешим: Сатириците не са заплашени от изкуствения интелект, а от естествения

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

"Живеем във времена, в които не знаеш кой какъв е. Моята гледна точка е смешната, винаги намирам повод да се смея – дори и в наглед скучни и досадни неща. Ако си забием главите само в сметките, какво става с нашия живот?! Гледайте по-леко и по-ведро на живота". Така писателят и карикатурист Михаил Вешим коментира отминаващата 2023 г. и каква е неговата равносметка за нея.


"2023 г. я гледам от оптимистичната гледна точка, след дълги несполучливи опити, все пак се състави някакво правителство вървим по европейския си път, въпреки опитите да се отклоним от него с няколко служебни правителства", допълни Вешим. 

 

Животните се прегърнаха, а ние не можем да го направим, в идеята дали да има Паметника на Съветската армия или да го няма. За тия 30 години трябва да сме наясно, че той няма място в центъра на София, а в музея. 30 години рием на едно място, а не гледаме напред.

Михаил Вешим

Карикатуристи се борим с безразличието, хората престанаха да обръщат внимание на съществените  неща, сякаш малко ги засяга онова, което става около тях. Живеят във виртуалното пространство в интернет, смята Вешим.

"Нашата професия не е заплашане от изкуствения интелект, проблемът е в естествения интелект, защото той нещо затъпява напоследък", допълни писателят.

Вижте цялото интервю във видеото.