Свят

Джо Байдън е обсъдил спирането на огъня в Близкия изток с емира на Катар

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Американският президент и емирът на Катар са обсъдили спирането на огъня в Близкия изток и освобождаването на всички заложници, държани от Хамас. От Белия дом потвърдиха, че лидерите са разговаряли и за хуманитарната помощ за Газа, докато от групировката отново критикуваха Вашингтон за подкрепата към Израел. 

Потвърждаваме позицията на движението за нуждата и приоритета за спиране на нацистката престъпна агресия срещу нашия народ. Потвърждаваме, че получихме инициативи и предложения от редица държави, свързани с това. Движението е отворено за всички инициативи за цялостно прекратяване на агресията срещу нашия народ…

Осама Хамдан, говорител на Хамас

Съобщава се за жертви при нови операции на израелските сили на окупирания Западен бряг. Според ООН близо 100 палестинци са загинали при атаки от Бъдни вечер насам, докато управляваните от Хамас здравни власти в Газа твърдят за повече от 200 убити само през последното денонощие.

Хуманитарната организация назначи нидерландския вицепремиер в оставка Сигрид Хааг като специален координатор в Газа, след като по-рано Съветът за сигурност прие резолюция с призив за повече помощ.

Йеменските хути поеха отговорност за нападение срещу израелското пристанище в Ейлат и срещу търговски кораб в Червено море.

Операцията срещу кораба се проведе, след като екипажът му три пъти отказа призивите на военноморските сили и предупредителните изстрели.

Яхя Сари, говорител на хутите

От Израел осъдиха действията на бунтовниците.

Стрелбата на хутите срещу Израел е терористичен акт. Това е акт, извършен под ръководството на Иран и с ирански разузнаване и боеприпаси. Враждебни действия като това не са насочени само срещу Израел.

Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Заради зачестилите атаки от САЩ обявиха международна коалиция за защита на плавателните съдове в региона от атаките на бунтовниците. Няколко големи компании за морски транспорт, сред които датската Maersk, се готвят да продължат операциите в Червено море.