Общество

Емил Нешев, ПСС: Едва около 20% от туристите си правят застраховка

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Когато тръгваме към планината през зимата, трябва да вземем предвид това, че във всяка планина условията са различни. От една страна е снежната покривка, а от друга – метеорологичните условия. Важен е обаче и маршрутът, по който ще тръгнем и опасностите, които той крие. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Информираността винаги е един вид превенция против инциденти в планината. Затова и винаги казваме – никога не трябва да подценяваме планината и да надценяваме собствените си възможности, каза още той.

Екипировката, с която тръгваме, също трябва да бъде съобразена с конкретния маршрут и обстановка. Навлизайки в зимния сезон трябва да бъдем със зимна екипировка, но трябва да имаме и съответното оборудване. Ако караме ски или сноуборд извънпистово, задължително трябва да имаме в наличност специализирана лавинна екипировка – това са задължителните уреди – лавинна лопата, лавинна сонда, лавинна раница. Има още едно много важно нещо – никога да не ходим в планината сами.

Емил Нешев е категоричен, че в зимната планина едно от най-опасните неща е лавинната опасност. За да бъдем обаче достатъчно подготвени и да преценим какви са условията и рисковете в планината в момента, е задължително да знаем какво се случва със снежната покривка. Това, по думите му, може да се постигне с участието в специализирани курсове за лавинна безопасност. През последните години има голям интерес към такива курсова, посочи още той.

За съжаление в България няма статистика за това какъв процент от туристите си правят застраховка преди да тръгнат на преход в планината. Случаите на оказана помощ расте всяка година, а през тази  Планинската спасителна служба отново е отчела рекорд, посочи директорът. Едва около 20% от хората обаче си правят застраховка, каза още Емил Нешев.