Култура

Кои филми и книги да изберем за празничните почивни дни – съветват Христо Блажев и Благой Иванов

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Сред книгите, които можем да прочетем в почивните празнични дни е „Адвокат на Демона. Страшна повест“ на Борис Акунин. Книгата е част от предложенията, които сподели в ефира на Euronews Bulgaria професионалният читател и блогър Христо Блажев.

„Адвокат на Демона. Страшна повест“ се появи на книжния пазар това лято и мина някак незабелязано, а за мен това е една от най- важните книги на нашето време. Това е книга за след войната в Украйна и за това какво би се случило в момента, в който тази война свърши. Акунин в тази книга е една будна съвест на своя народ.

Сред книгите, които е добре да прочетем през празничните дни се нарежда и най-новият роман на Мирослав Пенков- „Река в лабиринта“. „Безкраят в стрък тръстика“ на испанката Ирене Вайехо пък е най-прекрасното обяснение в любов на книгите и четенето, сподели още Христо Блажев.

Следващото заглавие е „Силвия Аздреева: Да покориш себе си“ разказва историята на едно момиче, което обича планината. В списъка се нарежда още „Рана“ на Захари Карабашлиев.

Кинокритикът Благой Иванов каза, че един от филмите, които се появиха през тази година и е важно да гледаме е Опенхаймер. На второ място в личната класация на кинокритика е лентата Отминали животи.

Повече вижте във видеото.