България

Ден преди изслушването в НС: Петков обяви, че прекратява меморандума с Gemcorp

От Euronews България Euronews България
27 (1) Кирил Петков. Снимка: БГНЕС

Ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на премиера в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията.

„Днес на МС взехме решение, че Меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката на базата на информацията, която имахме“, каза министър-председателят в оставка пред bTV, цитиран от БГНЕС.

Според него още не е еднозначно дали е добре или зле, но „днес взехме това решение, така че тази цялата теза за Gemcorp вече свърши с днешното решение на МС“.

Документът за сътрудничество между американската компания Gemcorp и България за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март.

Разследване на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ разкри връзки между Gemcorp и високопоставени официални лица и олигарси от Русия.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обоснова предложението за създаване на комисията с мотива, че парламентът и обществото трябва да имат пълна информация за това какво точно е подписал на 23 март министърът на енергетиката Александър Николов и какви са параметрите на въпросния меморандум.

Комисията има за цел да анализира съдържанието, страните и предмета на договора, а след това ще изготви доклад за установените факти.