Общество

Земеделец: Недоволството ни е огромно, готвим стачки след Нова година

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Българското земеделие е в изключителна криза, породено от няколко фактора. Единият е липсата на каквито и да са политики и стратегии за развитието на нашия сектор и вече от две години се промени макро- и микрорамката на условията, в които ние работим. Започнахме да губим пазари и бяхме поставени в неравностойни условия, защото ние като държава членка на ЕС спазваме различни регламенти.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Цветан Цеков – председател на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ към Българската аграрна камара.

„От една страна разходите се повишават, а от друга ние не можем да реализираме продукцията си“, добави той.

Една от причините да не можем да бъдем конкуретноспособни е затова, че не можем и нямаме възможност да поддържаме стандартите, по които работим, а същевременно да бъдем адекватни в условията на целия натиск от вносната продукция, която влиза в България под всякаква форма.

Цветан Цеков, председател на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ към Българската аграрна камара

„На нас ни трябват промени в трудовото законодателство, в поземлените отношения, свързани с цялостна стратегия за напояване“, посочи Цеков.

В следващата година – след 1-ви януари, обявяваме стачна готовност, като сме твърдо решени да отстоим интересите на българското земеделие докрай.

Цветан Цеков, председател на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ към Българската аграрна камара

„Отправили сме искане за среща с премиера Денков на 28-и декември, за да можем да представим цялостния пакет с нашите искания“, уточни Цеков.

Протестните действия ще бъдат много активни и масови, предупреди той.

„Недоволството е изключително сериозно. Достатъчно земеделците бяхме лъгани“, каза още земеделският производител.


Целия разговор вижте във видеото.