Европа

Рокадите в обществените медии в Полша: Какво предстои след обявената реформа от властта?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След като новият кабинет на Полша уволни шефовете на обществените медии, някои служители не знаят дали няма да ги последват. Доналд Туск обяви реформи, чиято цел е телевизията, радиото и информационната агенция на страната да станат по-балансирани. 




Това излага на стрес хората, които просто искат да си вършат работата, и които не виждат причина да се поддават на властта. Факт е, че ситуацията е тежка. Хората се подкрепят. Някои са по-добре, други - по-зле.

Самуел Перейра, бивш ръководител на TVP

Привърженици на спряната телевизия излязоха на протест и част от тях нахлуха в сградата на TVP заедно с бившите управляващи от "Право и справедливост". 


Защитете великата полска телевизия възможно най-добре. Как действа това правителство? Превзема медиите по хулигански начин. Какво е това? Свободна реч ли? Това е преврат.

Анна Маховска, протестираща

Други обаче не са съгласни с това мнение. И смятат, че телевизии като TVP са били използвани от досегашната власт.

Зрителите на TVP Info бяха манипулирани в продължение на години. Манипулациите са доказани и описани от медийни изследователи и учени, а това, което TVP показа, стана предмет на много магистърски и докторски дисертации.

Патрик Михалски, журналист от Wirtualna Polska

Новите управляващи настояват за промени в работата на обществените медии.


TVP спря да се излъчва, спря да показва пропаганда и омраза. Можем да го кажем ясно - ние не поемаме контрол над TVP, а я възстановяваме и я връщаме на поляците. Както обещахме на изборите на 15 октомври.

Адриан Витчак, депутат от Гражданска платформа

Магдалена Ходовник, Euronews: "Промяната в ръководството и профила на обществената медия не беше изненада - управляващите го обявиха отдавна, но спорът между двете страни със сигурност ще продължи."