Общество

Франция улеснява достъпа на мигранти до трудовия си пазар

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Франция гласува законопроекта за реформа на френската имиграционна политика. Партията на Еманюел Макрон успя да прокара законопроекта както през Сената, така и през Националното събрание, като затегна някои разпоредби. Това стана след компромис с консервативната опозиция, за да се избегне необходимостта от подкрепа от крайнодясната партия на Марин льо Пен. Според министъра на вътрешните работи, новият закон е от полза за легалните имигранти, като същевременно защитава френските работници.

Нито един президент на Републиката, нито едно правителство, нито едно мнозинство, дори на Франсоа Митеран през 1981 г., не е сложило край на лицемерието в законите на страната: Да легализираме тези, които работят. Това е с 10 000 легализации повече от миналата година, това ще бъде победа за мнозинството.

Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи

Първоначалният законопроект беше преработен, за да включи по-строги мерки, както поискаха десните партии, което накара Марин льо Пен да заговори за собствена победа.

Можем да отпразнуваме идеологически напредък, дори идеологическа победа за Националното обединение, тъй като националният приоритет е залегнал в този закон.

Марин Льо Пен, председател на Националния митинг

Новата имиграционна политика предвижда временни условни разрешения за пребиваване за квалифицирани работници в сектори, страдащи от недостиг на работна ръка, като същевременно се рационализира процедурата за предоставяне на убежище. Същевременно тя предвижда държавни социални помощи за чужденците само след като са живели във Франция за определен период от време.