Политика

Заради кризата с председателя на СОС: Кметът Терзиев търси заеми от държавата на стойност 38 млн. лв.

От Euronews България Euronews България
Terziev Bgnes

Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в Столичния общински съвет (СОС) с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от него към общината. Нужните средства са до 38 млн. лв. и са за завършване на проектите за ВиК канализацията и ремонтите в центъра на столицата с европейско финансиране, съобщиха от пресцентъра на столичната община.

Терзиев предупреди СОС на заседанието на 18 декември, че няма налични средства за плащане на изпълнените дейности по тези проекти, което поставя в риск приключването им и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

Като решение на възникналата ситуация Васил Терзиев предлага с доклад до Столичния общински съвет нужните пари да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 млн. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 млн. лв.

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 г. след верифициране и превеждане на средства от Оперативни програми "Околна среда" и "Региони в растеж".

За да се осигури необходимото финансиране, Столичният общински съвет трябва да вземе решение в максимално кратки срокове и плащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии.

Исканите средства са необходими на Столичната община, за да може да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта.

Първият е за изграждане на канализация в кварталите "Кръстова вада-изток", "Драгалевци", "Суходол", "Овча купел", "Обеля", кв. "Бенковски", "Градоман", "Михайлово", "Вердикал" и с. Иваняне", гр. Нови Искър.

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централната градска част, които включват ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска", ул. "Цар Шишман", ул. "Московска", ул. "Г. С. Раковски", ул. "Оборище", участък от бул. "Цар Освободител", ул. "19-ти февруари", ул. "15-ти ноември", площадите "Гарибалди", "П. Р. Славейков", "Патриарх Евтимий" и около храм-паметника "Св. Ал. Невски", както и градските градини "Кристал", "Св. Кл. Охридски", "Св. Седмочисленици" и др.

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период по ОП "Региони в развитие" 2021-2027.