Европа

Недоволни от резултатите в Сърбия протестираха със скандирания "изборите са фалшифицирани"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Противници на президента на Сърбия Александър Вучич излязоха на голям протест в Белград с твърдения, че предсрочните избори са били фалшифицирани.

Същото твърдят и международните наблюдатели на вота, според чиито оценки, гласуването е преминало при "нечестни и несправедливи условия" и с множество нарушения.

Няколко хиляди души, водени от политици от опозицията, се събраха пред сградата на парламента и пред централата на държавната избирателна комисия, за да изразят своето недоволство от резултатите.

 

 

Това е голям срам за народа ни. Ограбени сме. Аз съм студентка, искам да мога да се събудя утре и да живея в мир със себе си. Искаме да се решат всички проблеми, които имаме. Когато слушах речта на президента, буквално се разплаках, той говореше такива глупости. Този протест е началото на нещо по-голямо, за да постигнем целите си.

Даница Самарджич, студентка от Белград

Опозицията в Белград настоява за касиране и повторно провеждане на кметските избори.
Самият Александър Вучич заяви по държавната телевизия, че "изборите са били честни" и хората да не се тревожат, тъй като "занокът и редът ще възтържествуват".

Международни наблюдатели обаче твърдят, че самият президент е участвал активно в кампанията, освен това са установени злоупотреби с публични средства, сплашване и натиск върху избирателите, включително случаи на купуване на гласове.

Управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич спечели парламентарните избори с близо 47% от гласовете и ако резултатът бъде официално потвърден, ще има пълно мнозинство в 250-членния парламент.

На второ място е опозиционният алианс "Сърбия срещу насилието" с 23 на сто.