Европа

Германия премахва данъчните облекчения за ресторантите, въведени заради COVID-19

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Потребителите в Германия очакват ново покачване на цените в ресторантите през януари, когато ДДС-то за собствениците ще се увеличи от 7% на 19%. Преди три години правителството въведе данъчни облекчения за бранша заради пандемията. Ресторантьори предупреждават, че работата им е изложена на риск.

Това е катастрофа за индустрията ни, за много фирми. Според наше проучване 12 хил. обекта няма да оцелеят. Или ще се откажат, или ще изпаднат в несъстоятелност.

Ингрид Хартге, Германска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Някои ресторанти ще трябва да повишат цените за клиентите от следващата година.

 

Данъкът върху добавената стойност е увеличен, минималната работна заплата, наемите. И възниква въпросът кой все още може да си позволи това?

Силвия Фалкнер, хазяйка

А след COVID-19 - високите разходи за енергия заради войната в Украйна също се отразиха на потребителите. Според анализатори новите мерки ще попречат на много семейства да се хранят навън заради по-високите цени. 

 

Само готвенето вкъщи не е вариант. По-приятно е да отидеш на ресторант, да бъдеш сред хора. Бих продължил да го правя.

Тило Баумерт, технически мениджър

Цените на германски класики като вурстовете вероятно ще се увеличат с по 2 евро. 

Собствениците на ресторанти са ядосани на правителството, че нарушава обещанието да задържи ДДС на 7%. Увеличението засяга ресторантите, но не и компаниите за доставки на храна. Остава въпросът дали през новата година хората ще продължат да се хранят навън, или ще гледат на това като на лукс, който вече не може да си позволят.

Лив Страуд, Euronews