Европа

Въглищна криза в Полша: Заради цените става все по-трудно да се купят въглища за отопление

От Euronews България Euronews България

От всички държави в ЕС има най-много жилища, които се отопляват с въглища, имат в Полша. Въпреки това, растящите цени, войната в Украйна и намаляващите енергийни запаси подновиха страховете от все по-засилващата се криза.

Намираме се в ситуация, в която имаме най-ниските налични запаси от въглища след Втората световна война насам. Основният проблем, който имаме с този вид въглища, е, че просто няма откъде да се добиват. Печките на въглища в Полша горят около 10 милиона тона въглища годишно за отопление на домакинствата и само половината от тях се добиват в страната. Другата половина всъщност идва при нас от Русия и отчасти от Казахстан. Сега обаче Русия спря товарните влакове от Казахстан, така че този маршрут вече не е наличен.

Бартломей Дерски, енергиен експерт

Кристина Лисицка, която отоплява къщата си с печка на въглища, засега не се притеснява от наличността на суровината, но я притеснява покачването на цената ѝ.

Преди година плащах за отоплението си около 700 злоти. След това купих въглищата за 1000 злоти, но сега те са 2000 злоти. Никога не съм плащала толкова много. Никога. Ако имах само пенсията си, за да живея, тогава щях изхарчвам месечната си пенсия за тон въглища! И тогава? Как щях да живея? Ами другите разходи? Един тон въглища не стига. Трябва да имам два тона и половина за зимния сезон, което сега е над 4000 злоти. Това са много пари, много!

Кристина Лисицка, жител на поща

В опит да подкрепи гражданите, правителството реши да намали въглеродните стандарти. Но това предизвика безспокойствието на еколозите.

Понастоящем правителството суспендира и без това ниските общи стандарти за качество, като насърчава мините и търговците на дребно да продават всичко. От 60 дни вече няма стандарти. Тези доскоро забранени горива се продават и вероятно ще поевтиняват, защото са съставени от некачествени флотоконцентрати или тиня, които съдържат големи количества влага, сяра, тежки метали и пепел. Притеснени сме, че тези горива просто ще бъдат смесени с други въглища и продадени. Това ще генерира допълнителни печалби както за мините, така и за минния сектор, но също така ще доведе до повече смог и много повече замърсяване тази зима.

Пьотр Сьергей, представител на НПО

Проблемът с въглищата се превърна в много чувствителна тема в Полша, предаде репортерът на Euronews в Полша Миглена Ходовник.

Правителството се опитва да създаде програми за зимния сезон, но към днешна дата не е намерено ясно решение.