Европа

Италия и Великобритания обещаха да засилят сътрудничеството си в борбата с незаконната миграция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Италианският премиер Джорджа Мелони и британският ѝ колега Риши Сунак се споразумяха за необходимостта от справяне с незаконната имиграция в Европа и обещаха да засилят сътрудничеството в борбата с трафика на хора. Към двамата лидери се присъедини и албанският премиер Еди Рама. Той е смятан за ключов съюзник в усилията за овладяване на постоянното нарастване на броя на пристигащите от Северна Африка мигранти към европейските брегове.

В изявление, публикувано след срещата, администрацията на Мелони заяви, че разговорите с британския премиер "са били съсредоточени главно върху съвместната работа в областта на миграцията в рамките на Меморандума за разбирателство, подписан в Лондон" през април. Съобщава се, че двамата лидери са се договорили да съфинансират италианско-британския проект за подпомогнато доброволно връщане в страните на произход

 

Ако не решим този проблем сега, лодките ще продължат да идват и в морето ще бъдат загубени още човешки животи. Сега ръководеното от мен правителство показа, че възпирането работи. През януари тази година подписахме споразумение с Албания, за да покажем, че тя е в безопасност. Оттогава сме извели 5000 души и пристигащите от Албания в Обединеното кралство са намалели с 90 %. Ако хората знаят, че няма да могат да останат, те няма да дойдат. И това трябва да бъде нашата цел - всеки да знае, че ако дойде в Италия или във Великобритания нелегално, просто няма да остане.

Риши Сунак, министър-председател на Обединеното кралство

След като се срещна с Мелони, Сунак се появи и на политическа сбирка, организирана от нейната партия "Братя на Италия". Там присъстваха и други международни гости, сред които Еди Рама и милиардерът предприемач Илон Мъск. През последните месеци Сунак разви силно партньорство с Мелони и се опита да спечели подкрепата на други европейски лидери, за да помогне за справянето с незаконната миграция.

Спорното споразумение за миграцията, сключено наскоро между правителствата на Италия и Албания, е отчасти вдъхновено от дългогодишните опити на правителството на Обединеното кралство да депортира търсещите убежище в Руанда. Споразумението между Рим и Тирана включва приемането и обработката на мигранти в адриатическата страна, но албанският конституционен съд спря ратификацията му в парламента до вземането на решение по оспорването на плана.