Европа

"Ламборгини" ще транспортира животоспасяващи органи в Италия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Италианският производител на луксозни автомобили „Ламборгини“ дари кросоувъра "Урус Перформанте" на националната полиция за спешни медицински нужди.

Колата ще бъде използвана за транспорт на органи за трансплантиране. Версията е модифицирана, за да отговаря на специфичните потребности на медицинските спешни автомобили.

„Това е „Ламборгини Урус Перформанте“. В сравнение с базовата версия, автомобилът е по-нисък, по-широк и по-лек. Разполага с оборудване на Пътна полиция, както и с цялостно оборудване за транспорт на органи. Мощността е 666 конски сили, а максималната скорост – 306 км/ч“, казва Стефан Винкелман – председател и главен изпълнителен директор на "Ламборгини".

Суперавтомобилът се присъединява към вече използваните два модела "Хуракан LP610-4" и ще бъде шестият, който попълва автопарка на полицията от началото на сътрудничеството между нея и компанията през 2004 г.

„Сътрудничеството между „Ламборгини“ и националната полиция продължава вече 20 години. Използването на тези автомобили се отнася до много специални услуги. Те имат специфично оборудване за транспортиране на органи. Използват се за т.нар. „животоспасяващ транспорт“ – пътувания, които биха били много сложни поради местоположението на болниците“, твърди Мария Франческа Бруски – италианска държавна полиция.

Освен за транспорт на органи, колите "Ламборгини" се използват в службите на Пътна полиция и в дейности за повишаване на осведомеността за безопасно шофиране.

По данни на полицията, от 2004 г насам са осъществени 242 транспортирания на органи и тъкани и над 380 оперативни услуги по пътната мрежа на Италия.