Политика

Стоян Михалев, ДБ: Изборите са изключителна катастрофа, която ни очаква

От Euronews България Euronews България

От нас никой не е търсил подкрепа за БСП, нито ние сме изявявали такава. Това е кризисен мандат и подкрепата не е за политическа партия, а за правителство с премиер от ПП. Никаква връзка нямаме с левицата. Ние не подкрепяме левицата. Предполагам, че е ясно, че ако има подкрепа отстрана на ДБ, тя ще бъде конкретно за кабинет с министър-председател от ПП и програмата, която вече предложиха.

Това каза пред Euronews Bulgaria от кулоарите на парламента народният представител от „Демократична България“ (ДБ) Стоян Михалев.

По неговите думи третият мандат по конституция е т.нар. кризисен мандат.

„Наистина е малко формално, кой ще вземе третият мандат. Въпросът е да се намери пресечената точка, за да може да бъде съставен кабинет“, смята депутатът на ДБ.

Истината е, че ние бяхме готови да поемем третия мандат с цялата отговорност и да се опитаме да създадем кабинет. Смятаме, че на нас това щеше да ни е в някаква степен по-лесно.

Стоян Михалев, депутат от „Демократична България“

„Не трябва да забравяме защо избирателите ни изпратиха в този парламент“, посочи Михалев и оцени управленската програма като много добра основа за подкрепа на едно ново правителство.

По думите му бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов има изгода от влизането на страната в спирала от избори, което би делегитимирало целия демократичен процес и идеята да има промяна.

Избирателите ни пратиха в този парламент с една основна цел – да деинсталираме управлението на Борисов, това е целта, която все още не е изпълнена. За да има България някакво нормално развитие и за да се премахне Борисовият модел, който беше феодализирал цялата страната, трябва да има правителство.

Стоян Михалев, депутат от „Демократична България“

„Асен Василев е логична кандидатура за премиер“, коментира още Михалев.

Според него предсрочни избори през есента въобще не са добър вариант, защото тогава ще бъде още по-трудно да се състави правителство.

„Не, изборите са изключителна катастрофа, която ни очаква“.

Целия разговор вижте във видеото.