Свят

В Австралия се готвят да посрещнат Коледа с горещини

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Australia Daily Life AP Снимка: АР

Докато в северното полукълбо настъпва зима, в южното наближава лятото. Освен по плажовете – все повече хора има и в магазините броени дни преди коледните празници. Но търговците не очакват по-големи от обичайните приходи. Една от причините са по-високите цени.

„Според нашите прогнози австралийците ще похарчат 67 млрд. австралийски долара през ноември и декември за Коледа, което не е особено впечатляващо спрямо миналата година. Ако човек се задълбочи, ще види“, казва Пол Захра, Асоциация на търговците на дребно в Австралия.

Според търговците към момента австралийците плащат най-много за храна, докато инвестициите в стоки за бита остават на заден план.

„Нека припомним, че в Австралия имаше два рекордни коледни периода по време на пандемията. Тогава повечето хора бяха у дома. Не можеха да правят нищо друго, освен да пазаруват, което беше музика за ушите на търговците. Сега видяхме, че забавянето се отразява. Смятаме, че то ще продължи и през новата година“, допълва Захра.

Някои семейства в Сидни са сложили лимит в цените на коледните подаръци, които си купуват.

„Ограничили сме подаръците до 50 австралийски долара. И, ако трябва да съм честна, си споделяме какво искаме за празниците. Така че, няма много изненади за Коледа. Но поставянето на лимит на разходите означава, че не е нужно да се тревожим колко пари ще дадем. Просто харчим толкова и готово“, споделя Ан.

В страната се задават и все по-високи температури.

„Изглежда топло. Топло е из цяла Австралия. Има голяма вероятност средните максимални и минимални температури през лятото да бъдат превишени“, информира Хю Макдауъл от бюрото по метеорология.

А в най-горещите дни – спасение винаги има на плажа.