Европа

Любомир Кючуков за „въздушния Шенген“: Непрофесионално говорене от някои политици

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

 „През последната седмица имаше доста непрофесионално говорене, особено от страна на някои от политиците. Това, за което става дума, не е влизане в Шенген с въздушното пространство. Това не е членство в Шенген. Това е облекчаване на пътуванията, което е нещо коренно различно.“

Това каза в PrimeTime Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи.

“Членството в Шенген предполага участие във взимането на решения за Шенгенското пространство, издаване на шенгенски визи, пълен достъп до шенгенската информационна система. И на първо място – премахване на границите за граждани. Нищо от това не се случва с това, което в момента се предлага”, уточни той.

Да, това предложение е плюс, преди всичко защото показва готовност за промяна на австрийската позиция, посочи бившият зам.-министър.

Лидерите на страните от ЕС се събират на последното си заседание за тази година, описвано от медиите катонай-трудното”. Редица важни въпроси пред съюза - за бюджета, за помощта за Украйна и дали страната ще получи покана за членство в Общността - трябва да получат отговор през следващите два дни. А в България очакваме до дни да стане ясно ще бъде ли факт приемането ни в Шенген, макар и частично. Коментарът на Любомир Кючуков по всички тези въпроси вижте във видеото.