Политика

Румен Радев: Очаквам скоро Нидерландия да подкрепи България и Румъния за Шенген (Допълнена)

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Очаквам в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за Шенген. Това каза държавният глава Румен Радев след срещата му с албанския му колега Байрам Бегай на „Дондуков 2“ в отговор на журналистически въпрос.

Според Радев е възможно страната ни да влезе напълно в Шенген до края на годината, защото България е изпълнила всички условия за това. Според него е необходимо да се положат усилия в още няколко направления.

Според Радев за да склони и Австрия да ни даде зелена светлина за Шенген, ще бъде необходимо убеждаване не само на държавното ръководство, но и на австрийската общественост.

Срещата на президента Радев с албанския държавен глава Байрам Бегай постави на фокус сътрудничеството между двете държави.

"Имаме обща визия за региона и европейските приоритети и политики, както и отговорността за сигурността като членове на НАТО", заяви Радев, като отбеляза дълбоките приятелски взаимоотношения между двете страни.

Радев увери президента на Албания, че България ще подкрепи страната му по пътя към евроинтеграцията

Румен Радев изрази още веднъж пред Бегай подкрепата на България за Албания. "Надяваме на се на ускоряване на процеса на реформите и процеса на членство в ЕС", каза българският държавен глава.

Тази важна официална визита е кулминацията на интензивният политически диалог на всички нива през тази година, с която отбелязваме 110-тата годишнина от основаването на дипломатическите отношения между нашите страни.

Румен Радев, президент на Република България

По време на срещата е била потвърдена подкрепата, която България оказва за европейския път на Албания.

„Високо ценим реформите, които извършва и усилията, които полага Албания. През последните две години тя се превърна във водеща страна от Западните Балкани, поела по своя европейски път“, допълни Радев.

Байрам Бегай потвърди, че посещението му у нас е свидетелство за приятелските отношения между двете страни.

 

България е била и остава традиционно добър партньор на Албания. (...) България днес се подрежда като шести най-важен партньор на Албания по отношение на преките чуждестранни инвестиции в Албания и трети в Югоизточна Европа.

Байрам Бегай, президент на Република Албания

В разговорите между двамата президенти на фокус  е било и партньорството в сигурността и отбраната.