Ексклузивно

Роберта Мецола пред Euronews Bulgaria: Ще подпомогнем България да не бъде зависима от руски газ

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Roberta Mecola

“Този 9 май е различен, не само заради войната, а защото дадохме на гражданите, това което поискаха – един обединен отговор, призоваващ за повече мир, демокрация, надежда за младите хора да изискват повече от Европа.”

Това каза председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола в ексклузивно интервю от Страсбург за Euronews Bulgaria.

 

“Във време, в което една държава изнудва, заплашва и притеснява Европа, ние трябва да отговорим възможно най-обединено. Стремим се към деескалация, незабавно прекратяване на огъня и спиране на военните действия”, допълни тя.

 

Но ситуация, в която една държава нахлува в друга, бомбардира непрекъснато и безразборно, жени и деца са изнасилвани, ако не отговорим по начин, показващ, че това е абсолютно неприемливо и че ще направим всичко по силите си да спрем това, то тогава ние ще сме се провалили не само в отстояването на ценностите си, но и в това, което украинците изискват от нас.

Роберта Мецола, председател на ЕП

„Това, което аз виждам е, че българските членове на Европарламента са много активни“, отговори Мецола на въпрос за позицията на България по отношение на войната в Украйна. „Проевропейски настроени и част от единодушната ни кауза Европа да победи в тази война. Някои държави, включително и България ще бъдат подпомогнати да спрат да бъдат зависими от доставките на руски газ. Ще имат други алтернативи“, допълни тя.

По отношение на думите на президента Румен Радев за оказван натиск върху България за ветото за членство на Северна Македония в ЕС, Мецола отговори, че за която и да е държава, споделяща фундаменталните ценности и принципи, които съюзът отстоява, е невъзможно ЕС да й обърне гръб. „Ето защо когато говорим за разширяване на ЕС, преговори с държави, които се стремят към присъединяване към съюза, включително Северна Македония, то тогава не можем да им обърнем гръб. Дискусиите и преговорите продължават, но ЕП остава обединен в перспективата тези държави да преминат на следващ етап възможно най-скоро“, каза Мецола.