Свят

Байдън призова Конгреса да не бави новата финансова помощ за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ заяви на украинския си колега, че страната му ще продължи да оказва помощ на Киев, от която той се нуждае, за да отблъсне руската агресия.

В Белия дом Джо Байдън разговаря с Володимир Зеленски, уверявайки го, че ще бъде откликнато на военните нужди на украинската армия. Байдън призова лидерите в Конгреса да не бавят одобрението на новата финансова помощ от 61.4 милиарда долара за Украйна.

 

Ще продължим да доставяме на Украйна оръжия и оборудване, докато можем. Включително 200 милиона долара, които одобрих току-що, в които са включени критично необходимо оборудване, противовъздушни системи, артилерия и боеприпаси.

Джо Байдън – президент на САЩ

 

Без допълнително финансиране, много бързо ще приключим способността си да помогнем на Украйна да отговори на спешните оперативни изисквания, които има. Путин разчита на провал на помощта на Съединените щати за Украйна. Трябва да му докажем, че греши. Конгресът трябва да преодолее тази безизходица и да одобри помощта.

САЩ са предоставили на Украйна 111 милиарда долара, откакто Русия започна своята непредизвикана инвазия преди повече от 21 месеца, но сега републиканците в Конгреса настояват да обвържат допълнителните ресурси със строги промени в сигурността по границата между САЩ и Мексико.

Белият дом предупреди, че ако до края на годината не бъде осигурено новото финансиране, това би имало тежки последици върху способността на Украйна да задържи своите територии, както и би обрекло усилията й да освободи окупирани от Русия земи.

Володимир Зеленски благодари на Байдън за новата помощ, акцентирайки на необходимостта страната му да получи нови противовъздушни системи и боеприпаси.

Той проведе лични срещи с лидерите на Конгреса, на които отново подчерта значението на американската помощ в настоящия момент.

 

Борим се за нашата свобода. Каквото и да опитва Путин, той не е спечелил никакви победи. Благодарение на успехите на Украйна в защитата на земята й, другите европейски страни са в безопасност от руската агресия...

Володимир Зеленски – президент на Украйна

 

С президента Байдън обсъдихме как да подсилим нашата отбрана за следващата година. Първо противовъздушната отбрана и унищожаването на руското снабдяване на наша територия. Г-н президент, благодаря ви много, че ни подкрепяте. В тези райони, подобно на победите ни в Черно море, ние се стремим да спечелим битката във въздуха. Това ще засили нашия напредък в сухопътната контраофанзива през 2024 г., каза още Зеленски.

В отговор на журналистически въпрос Зеленски категорично отхвърли идеята за отстъпване на територии в замяна на прекратяване на войната.

"Не можем да го направим и да изоставим всички украинци, които живеят в тези земи и които са изтезавани, изнасилвани и убивани", заяви украинският президент.

Байдън, от своя страна, отхвърли идеята да се оказва какъвто и да било натиск върху Украйна да започне мирни преговори.

Междувременно над 130 високопоставени политици от цяла Европа подписаха писмо, призоваващо американските законодатели да продължат подкрепата.