Икономика

Икономист: Министерство на финансите разчита на стар икономически модел на увеличени доходи и потребление

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Бюджетът е рисков, най-важен е обаче заложеният икономически растеж от 3,2%, защото ако този процент не се реализира, може да очакваме проблем със събирането на приходите. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime икономическият съветник в БСК и преподавател в УНСС доц. Щерьо Ножаров.

Инфлационният бонус приключи, както според Министерство на финансите, така и според последната прогноза на Европейската комисия, която дава още по-ниска инфлация за България за следващата година- от 4%. Ние не може да разчитаме на инфлационен бонус, който да генерира бюджетни приходи, каза още Щерьо Ножаров.

Според статистиката в България брутните частни вътрешни инвестиции са около 16,8% - 17% при средно за ЕС 23%. Държави като Румъния и Естония имат близо 30% брутни частни вътрешни инвестиции. Всеки икономист знае, че когато тези инвестиции са под 20%, икономическият растеж няма как да бъде сериозен.

Министерство на финансите разчита на много стар икономически модел на увеличени доходи и увеличено потребление на домакинството, което да захрани растежа. Според последните данни обаче това не работи, през изминалата година имаме около 15% увеличение на средната работна заплата, а растежът, който ще отбележим тази година е твърде скромен – около 2%, обясни още икономическият съветник.

Целия разговор вижте във видеото.