Политика

Парламентът одобри правилата за избор на конституционни съдии

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Народното събрание с извънредно заседание, депутатите гласуват на второ четене пакета от промени в данъчните закони. Парламентът одобри правилата за избор на конституционни съдии от квотата си. Извънредно внесена точка в дневния ред и стана повод за високо напрежение в пленарната зала. Причината - декларация на Възраждане, по време на която депутатите от партията на Костадинов и ПП си размениха обиди. Квесторите овладяха напрежението и депутатите гласуваха темата в дневния ред.

Близо четири часа дебатираха депутатите по правилата по идея на Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Декларация на Възраждане заради демонтажа на Паметника на съветската армия обаче повиши напрежението.

Напрежението беше овладяно, а депутатите приеха процедурните правила. В текстовете е заложено, че предложения за кандидати за конституционни съдии могат да правят народните представители в писмена форма чрез деловодството на парламента до ресорната комисия. 

След изслушването им в комисия предстои кандидатурите да бъдат гласувани в пленарна зала. За избран се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Избрани са двамата, получили най-много гласове.