Политика

Демонтират Паметника на Съветската армия на фона на протест, напрежение и ранен депутат (Обзор)

От Euronews България Euronews България

Депутати от БСП са бити пред Паметника на Съветската армия. Това съобщи в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова, предаде БНР.

"В момента пред Паметника на Съветската армия бият депутати. Мои депутати се намират в болница в момента със сцепени ръце и ние умуваме за единството на нацията и за това какво бъдеще чертаем на България. Сигурно всеки от вас има своя позиция за Паметника на Съветската армия. Нашата е, че всеки паметник е частица от историята на България".

От думите ѝ стана ясно, че е пострадал депутатът Георги Свиленски. Свиленски се е опитал да премине загражданията, за да стигне до монумента, в резултат се е стигнало до съприкосновение със служител на Областната управа. При инцидента е пострадала ръката на депутата. "Човек от областната управа е бутнал оградата около Паметника на Съветската армия умишлено и силово върху Георги Свиленски, и сега той е с разрязана ръка", твърди Нинова. От УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" уточниха, че раната му е обработена и той е освободен.

Георги Свиленски от БСП заяви пред журналистите, че заедно с негови колеги е бил по-рано днес, около 11 ч., пред Паметника на съветската армия, след като са били уведомени, че текат някакви действия. "Заместник-областият управител беше от вътрешната страна на оградата, ние бяхме от външната страна. Полицията ни оказа съдействие да влезем до оградата и през входа, където и миналият път влизахме. Заместик-областният управител каза, че нямаме право да влизаме, само той има право на достъп", обясни той.

По думите на Свиленски директор на дирекция в областната управа се е хвърлил върху оградата, тя се е стоварва върху него. "Нарани ми ръката. Не е сериозна травмата – лека телесна повреда. Подал съм жалба в полицията, извадил съм медицинско, оттук нататък този човек, за мен засега неизвестен, за полицията, предполагам, е известен, ще си понесе съответните отговорности", каза депутатът от БСП.

Orlov Most Bgnes Снимка: БГНЕС

Протестът пред Паметника на Съветската армия в центъра на София започна в 13:00 часа. Демонстрацията е организирана от БСП срещу демонтирането на фигури на монумента, чийто старт бе даден тази сутрин. Полицейското присъствие на място е засилено, а работата по демонтажа все още не е започнала. Към 13:30 часа протестиращи блокираха движението на Орлов мост. 

В изпълнение на писмо на областния управител на София –град, от СДВР са предприети превантивни действия за денонощно обезпечаване на района около Паметника на Съветската армия, включително на работниците и строителна механизация. Обособен е периметър и са изградени контролно- пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника, съобщиха от МВР.

С оглед безопасността на преминаващите, от СДВР апелират за избягване на обособения периметър.

За да защитят паметника на Съветската армия депутатите от БСП, отидоха на среща с премиера Николай Денков. Според социалистите има нов план за бъдещето на паметника- не да бъде демонтиран и преместен, а да бъде нарязан. 

Около 19:00 ч. във вторник демонтажът на Паметника на Съветската армия, отрязаха с флекс най-високата фигура на монумента.

Pametnik Demontaj FB Снимка: Фейсбук, Етюд-и-те на София