Европа

След 17 години като страна кандидат, РСМ започна преговори за членство в ЕС

От Euronews България Euronews България

В Брюксел беше даден дългоочакван старт на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания.

Това е исторически час, посочиха председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен и лидерите на двете балкански държави в съвместно изявление. В Брюксел се проведоха и междуправителствените конференции, с които беше поставено началото на процеса на преговори със Скопие и Тирана.

Днес Албания и Северна Македония започват преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Толкова се радвам да бъда тук с вас. Това е вашият успех. Вашият и на вашите граждани. Работихте толкова усилено, за да стигнете до тук, и показахте толкова траен ангажимент към нашите ценности.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Югозападната ни съседка има статут на кандидат-член от 2005 година насам, но поради двустранните ѝ проблеми с България и Гърция началото на преговорите с общността беше многократно отлагано.

Провеждането на първата междуправителствена конференция, с което формално се откриват предприсъединителните преговори на РСМ, стана възможно след одобрението на т.нар. „френско предложение“ – първо от парламента в София, а след бурни дебати и в условията на остра политическа конфронтация, в крайна сметка, пакетът документи получи зелена светлина и от Собранието в Скопие, въпреки продължаващите протести, организирани от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

С т.нар. „френско предложение“ България отстъпва от Рамковата позиция, приета от Министерски съвет през октомври 2019 г. и съдържаща редица условия, които към юли 2022 г. остават неизпълнени, най-вече в дейността на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси, но също и по отношение на формулировката за езика.

Това предложение дефинира македонския език без никакви допълнения и пояснения - нещо, което е изключително важно за нас. Отварянето на вратите за нашия македонски език да стане един от официалните езици на ЕС е нещо, което лично аз смятам за най-голямото постижение и успех…В същото време нашата идентичност, всичко, което е автентично за нашия език, култура, обичаи и традиции, ще остане точно такова – автентично македонско в Европейския съюз, а Съюзът ще бъде по-богат и обединен в своето многообразие.

Димитър Ковачевски, министър-председател на Северна Македония

Северна Македония няма да приеме да преговаря за по-различно решение за македонския език, освен това той да стане един от официалните в Европейския съюз - това се казва в едностранна декларация на Скопие.

По-рано от Министерството на външните работи съобщиха, че вчера в Брюксел българската делегация е представила декларация с позиция, че македонският е регионална писмена форма на книжовния български език. 

Днес фон дер Лайен увери Ковачевски, че бъдещото споразумение за Фронтекс, ще бъде преведено на македонски - като равнопоставен с останалите 24 европейски езика.

Продължаване на преговорите – само след вписване на българите в конституцията

Днешната междуправителствена конференция РСМ - ЕС бележи началото на етапа по отваряне на преговори. Същинските разговори на югозападната ни съседка с ЕС ще започнат обаче, след като българите бъдат включени в преамбюла на нейната конституция.

Ясно заявявам, че днес ние ясно решихме, че втората междуправителствена конференция ще се състои веднага след като се направят промените в конституцията и това вече е заложено и не може да бъде спряно, нито от България, нито от който и да било друг.

Анна Лурман, министър по европейските въпроси и климата в Германия

Европейски политици изразиха готовност да се насрочи възможно най-скоро и втората междуправителствена конференция, с която реално ще започнат преговорите - след промените в конституцията. 


„Готови сме бързо да свикаме втора конференция, след като Северна Македония изпълни поетото задължение за промяна на конституцията“, посочи чешкият външен министър Ян Липавски, чиято държава пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли, предаде БТА.

„Отбелязваме нуждата от добросъвестно прилагане на двустранните споразумения с Гърция и България“, добави той.

Еврокомисарят по съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей заяви, че разчита на РСМ да ускори усилията, за да отговори изцяло на изискванията за присъединяване.

След години чакане, започва работата по същество, както и мониторинг от страна на ЕК върху законодателствата на двете страни за готовността им за членство.