Култура

Исторически и биографични романи са най-търсени на 50-тото издание на Панаир на книгата

От Euronews България Euronews България

Исторически и биографични романи за известни личности, както и детски приказки са най-търсени на Панаира на книгата в НДК. Той се провежда за 50-и път.

„Най-търсените книги на настоящия панаир са нашите най-нови издания. На първо място това е „Преглед на печата“ – едно издание, в което има 100 статии на различна тематика от най-различни периодични издания, издадени фототипно, преди 1944 г., което се радва на големия интерес на читателите заради необичайния си дизайн“, каза д-р Теодор Борисов от екипа на Сдружение „Българска история“ пред БГНЕС.

Оказва се, че читателите са любопитни да разберат какво се е пишело преди един век, какво нашите предшественици са чели, особено когато някои от статиите звучат актуално и днес. „Могат да бъдат намерени както от всички издания на Царство България, така и от регионалния печат. Над 20 различни български града са представени, като колекцията на нашия съставител и автор на предговора Антонио Станоев включва и издания, които дори не фигурират в каталога на Националната библиотека“, разказа Борисов, като посочи, че Станоев е един от най-големите колекционери на периодични издания в България и неговата подборка е изключително любопитна.

„Преглед на печата“ включва прогностични печати, които се радват също на голямо внимание. „Има статии като например как са си представяли в началото на ХХ век, че ще изглежда светът един век по-късно“, отбеляза Борисов. Той посочи, че другото водещо издание е „Българската история накратко.150 значими личности“, в която са събрани най-значимите личности от политиката, военното дело, изкуството, спорта, като са разказани техните биографии, но в същото време има събрани мнения и какво смятат другите за тях, т.е. това е малко по-нетрадиционен поглед върху тяхната личност.

„Българската история накратко. 150 значими личности“ е продължение на книгата „Българската история накратко. 250 значими събития“.

„Не на последно място е и книгата „Произходът на прабългарите“ от доц. Тодор Чобанов. Това е нашият бестселър, тъй като тази тематика за нашия произход е много популярна, радва се на широк интерес“, отбеляза Борисов и посочи, че на щанда на „Българска история“ могат да бъдат намерени книги, посветени и на други исторически периоди. „Всеки, който желае, може да дойде на нашите два щанда до 20 ч. в неделя“, отправи покана той.

Йордан Илиев, представител на издателство „Лабиринт“, сподели пред БГНЕС, че най-търсените книги безспорно са на арменската писателка Нарине Абгарян, която е изключително популярна у нас. „Нарине Абгарян е нашата най-хитова авторка, която има 7 – 8 заглавия и те са най-продавани“, заяви той.

„Където пеят раците“ от американската писателка Дилия Оуенс и историческата трилогия на Дан Джоунс – „Власт и престоли“, „Тамплиерите“ и „Кръстоносците“, също са изключително търсени от книгоманите на Панаира на книгата.

Илиев обясни, че най-често задаваните въпроси от страна на читателите относно книгите са свързани със сюжета, коя книга се търси и коя книга би им препоръчал самият той. Представител на издателство „Лабиринт“ препоръча на книголюбителите да прочетат творбите на Нарине Абгарян, тъй като са наистина много качествени. „Ако човек се интересува от история тази историческа трилогия наистина е много добра“, каза той по отношение на книгите на Дан Джоунс.

Илиев препоръча и книжки с илюстрации за най-малките читатели, които са подходящи за подаръци. „Снежната царица“ и „Даровете на влъхвите“ за Коледа са чудесни“, посочи той.

Венка Рагина, представител на издателство „Унискорп“, също отбеляза, че както всяка година най-търсените книги са най-новите книги. „При нас много добре и успешно се търси и купува дебютът на авторката Агнес Габриел – „Мерси, мосю Диор“, която разказва за живота на Кристиан Диор“, каза тя.

Сред най-търсена книга попада и новият роман на Лус Габас – „Пулсът на земята“, особено след големия успех на „Палми в снега“.

„Разбира се, „Норвежките приказки“, които миналата година излязоха, все още са си продукт, който се търси с голям интерес“, добави Рагина и подчерта, че това е едно много стойностно издание, което е подходящо за подарък както за млади, така и за по-възрастни хора, и въобще за читатели с всякакви интереси.

Последният роман на Чингиз Айтматов – „Когато планините падат“, едно стойностно класическо четиво, което също представлява интерес сред любителите на книгите.